Elokuvien striimaus


Striimaus, eli suoratoiso, on tapa, jolla tietoa siirretään verkossa. Striimata voi esimerkiksi musiikkia, tv-sarjoja tai elokuvia. Kun käyttäjä haluaa striimata esimerkiksi elokuvia, hän valitsee ensin palvelun, josta elokuvaa haluaa katsoa ja klikkaa tämän jälkeen play-painiketta. Tällöin sisältöä aletaan toistaa saman tien, eikä minkäänlaista latausta vaadita. Multimediatiedostoa, jollaisena elokuva käyttäjän koneelle siirtyy, ladataan taustalla, kun käyttäjä pystyy päätteellään seuraamaan elokuvaa. Jos taustalla tapahtuva lataus jostain syystä keskeytyy, pysähtyy myös käyttäjän elokuvan toisto siihen, mihin lataus on ehditty onnistuneesti suorittaa.

Monet nauttivat elokuvien katselusta, mutta varsinkaan nykyisin ei fyysisten kopioiden ostaminen ole kovinkaan houkuttelevaa, kun saman tietomäärän säilöminen on mahdollista vähemmän tilaa vievässä muodossa. Nettiyhteyksien parantuessa entisestään tulee striimauksestakin yhä vain suositumpaa, sillä hyvällä nettiyhteydellä elokuvien katsominen suoratoistona on varsin vaivatonta. Ongelmia tulee vain, jos yhteys on hidas, jolloin elokuva ei ehdi latautua sitä mukaa kuin se etenee katsojan ruudulla ja jää niin sanotusti bufferoimaan. Pätkivä elokuva taas vaikuttaa katsojan kokemukseen negatiivisesti.

Mistä elokuvia sitten voi striimata? Tämä tietysti riippuu usein siitä, missä maassa asuu, minkälaisia elokuvia haluaa katsoa ja kuinka paljon palvelusta on valmis maksamaan. Ilmaisista palveluista, kuten Veiwsteristä tai muista englanninkielisistä palveluista, ei luonnollisesti suomenkielisiä tekstityksiä ole saatavilla. Jos taas haluaa striimata suomalaisia elokuvia tai elokuvia suomenkielisillä tekstityksillä, löytyy jo Yle Areenasta, Katsomosta ja Ruudusta elokuvia, joita voi striimata joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan.