Menestyneet suomalaiset näyttelijät


Suomi on pieni maa ja kaikkein suosituin näyttelijäkaartimme tulee teatteria, elokuvia ja tv-sarjoja seuraavalle todella nopeasti tutuksi. Suosituimmat näyttelijät eivät välttämättä ole kuitenkaan niitä, jotka todellisuudessa ovat parhaimpia tai jopa kansainvälisesti menestyneitä, vaan he ovat osuneet oikeaan ohjelmaan, oikeaan aikaan.

Jos mietitään suomalaisten näyttelijöiden Top5:sta kansainvälisen menestyksen perusteella, on monelle nuorison edustajalle tuntematon Taina Elg menestynein. Hänet on palkittu Yhdysvalloissa aikanaan jopa Golden Globe – palkinnolla. Vastaavaan menestykseen ei kukaan suomalainen ole hänen jälkeensä yltänyt.

Asteen tuoreemmasta näyttelijäkaartista, nyt jo edesmennyt Matti Pellonpää on kansainvälisen menestyksen näkökulmasta miehistä ehdoton ykkönen – Aki Kaurismäen kansainvälisen menestyksen ansiosta. Pellonpään erinomaisuudesta näyttelijä voidaan olla montaa mieltä, mutta maailmalla hän on edustanut yksitavuista, viinaan taipuvaista suomalaisuutta. Yhtä lailla Kaurismäen suosion imussa on Kati Outinen niittänyt kansainvälistä menestystä ja häntä pidetäänkin yhtenä parhaimmista suomalaisista näyttelijöistä. Kansainvälistä näkyvyyttä ovat myös saaneet aviopari Irina Björklund ja Peter Franzen sekä Samuli Edelman, joka pääsi näyttelemään ruotsalaista roistoa Tom Cruisen tähdittämässä Mission Impossible IV – elokuvassa.

Jos mittarina käytetään kotimaista suosiota, on varmasti Venla-palkinto melko hyvä mittari näyttelijän taidoista. Tänä vuonna palkittiin naisista Matleena Kuusniemi ja miehistä Tommi Eronen. Heidän näyttelijäntyönsä vakuutti suomalaiset perin pohjin draamasarjassa Koukussa. Edellisvuoden parhaimpina näyttelijöinä palkittiin puolestaan Krista Kosonen ja Jussi Vatanen. Vaikka näyttelijät ovatkin tuttuja komedian puolelta, tulivat palkinnot draamasarjoissa esiintymisen perusteella.