Oopperan kummitus


Oopperan kummitus on alun perin ranskalainen “Le Fantôme de l’Opéra” vuodelta 1910. Se edustaa aikanaan hyvin suosittua kerronnan muotoa, goottilaista kauhuromaania. Oopperan kummitus on tarina rujokasvoisesta miehestä, Erikistä, joka ihmisten hyljeksimänä asettuu asumaan Pariisin oopperatalon kellariin. Erik on monilahjakas, niin taiteen alalla kuin muutenkin, ja saa pariisilaiset uskomaan, että oopperatalossa kummittelee. Kauhun lisäksi kyseessä on rakkaustarina, sillä Erik rakastuu lauluoppilaaseensa, orpotyttö Christineen.Oopperan kummitus on jäänyt elämään niin sen pohjalta tehtyjen elokuvien kuin musikaalin ansiosta. Tarinan teema on lainattu myös kolikkopeliin, joka on Microgamingin käsialaa. Phantom of the Opera -kolikkopeli mukailee vahvasti vuoden 2004 elokuvaversion hahmoja ja tunnelmaa. Rullien taustalla näkyy oopperanäyttämön esirippu, ja rullilla pyörii kokonainen kavalkadi elokuvan hahmoja. Pelissä on runsaasti bonustoimintoja ja 243 voittolinjaa. Rullia on tavanomaiset viisi kolmessa rivissä.

Oopperan kummitus elokuvissa

Romaanin pohjalta on tehty peräti kuusi elokuvaa, joista ensimmäinen jo 1925. Viimeisin elokuvaversio on vuodelta 2004, joka perustuu ehkä kaikkein tunnetuimpaan romaanin pohjalta tehtyyn sovitukseen eli Andrew Lloyd Webberin musikaaliin. Kenties erikoisin versio on Aavemusa vuodelta 1972; rock-pitoinen muunnos Oopperan kummituksesta. Ensimmäinen elokuva on mykkäfilmi ja nimeltään Suuren oopperan kummitus. Vuonna 1998 valmistui myös Dario Argenton ohjaama splatter-elokuva. Tutustu siis tarinaan eri viihdemuotojen kautta:

Andrew Lloyd Webberin mestarillista musikaaliversiota Oopperan kummituksesta on esitetty yli 30 vuotta Lontoon West Endissä ja edelleen, yli 11 000 esityksen jälkeen, se vetää yleisöä torstaisin ja lauantaisin Her Majesty’s Theatressa. Kyseessä on huikea menestysmusikaali täynnä pröystäileviä pukuja ja upeita lavasteita sekä vaikuttavia erikoistehosteita. Phantom of the Opera -musikaalia on esitetty produktioissa ympäri maailman yli 90 kaupungissa, ja se on voittanut yli 50 teatterialan palkintoa.

Yhteenveto

Oopperan kummitus on alkujaan goottilaistyylinen kauhuromaani, joka on vuosisadan kuluessa taipunut monenlaiseen muotoon säilyttäen kuitenkin aina omaleimaisuutensa. Lukuisien elokuvaversioiden ja musikaaliesitysten jälkeen Oopperan kummitus löysi tiensä Microgamingin kolikkopeliin, jonne se soveltuukin erinomaisesti. Musikaaliin perustuvan elokuvan hahmoilla ja lavasteilla kuvitettu peli toistaa loistavasti oopperan tunnelmaa rullien takana näkyvine esirippuineen. Pelin aloittava kuulutus: ”Valitkaa istuimenne, ooppera on alkamassa” vie pelaajan West Endin samettipenkeille.