Oskarit


Palkinnon saaminen kannustaa. Academy Awards of Merit eli Akatemian Ansio Palkintoja jaettu jo 86 vuotta. Se on Amerikkalainen elokuva-alan kunniasaavutusten jalkatilaisuus ja tunnetaan kautta maailman nimellä The Oscars, eli Oskarit. Tv:ssä tilaisuus nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 1953 ja nykyään siitä katsellaan kiinnostuksella suorana lähetyksenä yli 200 maassa.

Oskari on filmialan palkinnoista huomattavin, vaikka muitakin pokaaleja jaellaan pitkin vuotta. Päästessään listalle on varmaan jännittävää jo sekin – veikkaisin ettei niissä listoissa ihan jokainen tv-naama ole ollut. Jotkut näyttelijät ovat listan täytettä vuodesta toiseen, mutta Oskari ei ole tullut komistamaan heidän hyllyään kotona.

Arvuuttelu parhaista alkaa heti kun lista Oskari-ehdokkaista on julkaistu. Lista julkaistaan muutama kuukausi ennen varsinaista jakotilaisuutta, ja se aloittaa kiivaan keskustelun voittajista. Voittaa voi monella tapaa, ja voit ottaa osaa kilpailuun vaikkapa Betsafen sivuilla. Varsinaisena palkinnonjako iltana on hauskaa jännäämistä siten monella tapaa.

Palkinto patsas esittää ritaria, joka seisoo filmikelan päällä pidellen ristiretkeilijän miekkaa edessään. Patsas on kullattua britanniumia, se on 34 senttiä korkea ja painaa vajaat neljä kiloa. Vuosittain valmistetaan noin 50 patsasta. Yhden patsaan valmistaminen kestää noin kolmesta neljään viikkoa.
Palkinnon voittajat tai heidän perijänsä eivät saa ikinä myydä patsasta, elleivät he ensin tarjoa sitä takaisin Akatemialle. Tähän heidän on suosittava kirjallisesti ennen palkinnon luovutusta.

Muutamia patsaita on päässyt julkiseen myyntiin, vaikka asiasta on käyty kiivasta taistelua lakimiesten kanssa. Hinnat ovat kuusinumeroisissa luvuissa, jos myyminen voidaan todistaa lailliseksi.

Palkinto ja sen jalkatilaisuutta arvostellaan julkisesti. Akatemiaa on syytetty korostavan filmien myynnillisyyttä enemmän kuin taiteellisuutta, sillä iso raha houkuttelee studioita mainostamaan filmejään miljoonilla dollareilla. Itse tilaisuus filmataan joka kulmasta, näyttelijöiden asut arvostellaan ja heidän puheensa punnitaan lause lauseelta.

On näyttelijöitä, jotka pitävät työtään hyvin arvokkaana, eikä heidän onneaan häiläytä Oskarin saaminen tai saamatta jääminen suuntaan tai toiseen.
Kaksi suomalais-elokuvaa on aikojen saatossa päässyt ehdotus listalle. Molemmat olivat lyhytelokuvan kategoriassa: 2002 vuonna Aki Kaurismäen elokuva Mies vailla menneisyyttä. Tämän vuoden ehtoiden joukossa oli Kirsikka Saaren filmi Pitääkö mun kaikki hoitaa.