TV verkossa


Tänä päivänä television katselu ei ole enää sidonnaista ohjelmien esitysaikoihin tai tiettyyn paikkaan. Kunhan internetyhteys toimii, voi tv-sarjoja ja ajankohtaisohjelmia katsoa verkosta monenlaisten palvelujen kautta. Erilaiset suoratoistopalvelut kasvattavatkin suosiota, sillä monikaan ei halua olla sidottu tiettyyn lähetysaikaan ja joskus taas ei malta odottaa uutta jaksoa kokonaista viikkoa, vaan haluaa saman tien katsoa useamman jakson putkeen. Ja sitten oma ryhmänsä ovat tietysti ulkomailla asuvat tai muuten vain pidemmän aikaa viettävät suomalaiset, jotka haluavat ylläpitää kielitaitoaan tai ovat muuten vain kiinnostuneita tietämään, mitä kotimaan tv:ssä tapahtuu.

Muutama vuosikymmen takaperin tv:n ääressä oli oltava joko ensilähetyksen tai viimeistään uusinnan aikaan, jos halusi nähdä kyseisen viikon jakson omasta suosikkisarjastaan. Tai sitten sen pystyi tietysti nauhoittamaan, jos omisti jonkinlaisen tallennusvälineen. Nykyään nämä ongelmat ovat kuitenkin poistuneet, kun melkeinpä kaikkea televisiossa esitettyä sisältöä pääsee katsoman myös netin kautta.

Esimerkiksi Yle Areenaan lisätään joidenkin suosikkisarjojen uusimpia jaksoja aina esitysviikkoa edeltävänä viikonloppuna, jolloin nettikatsoja pääsee myös nopeammin käsiksi uusimpiin tapahtumiin. Netflixin tai esimerkiksi Elisa Viihteen kaltaisiin palveluihin jaksot lisätään usein tuotantokausittain, jolloin katsoja saa suurenkin määrän katsottavaa kerralla.

Television katsominen netissä ei kaikissa tapauksissa ole ilmaista, ei ainakaan kokonaan. Yle Areenan käyttö on tietysti rahoitettu Yle verolla, mutta esimerkiksi Katsomo ja Ruutu tarjoavat vain osan palveluista ilmaiseksi. Netflixin käytöstä peritään maksu, joka määräytyy muun muassa sen mukaan, montaako laitetta käyttäjä haluaa pystyä samalla kertaa käyttämään.
Television katsominen netin kautta on varsin suosittua, ja muuttuu todennäköisesti yhä vain suositummaksi.