Vuoden Oscar-voittajat


Oscar-gaala kokoaa vuosittain elokuva-alan kuumimmat tähdet samalle punaiselle matolle jännittämään, ketkä pääsevät nappaaman nämä arvostetut palkinnot. Tämän vuoden gaala järjestettiin 28. helmikuuta ja se oli jälleen kerran täynnä jännitystä, glamouria ja säihkettä. Chris Rock nähtiin tämän 88. kertaa järjestetyn gaalan juontajana.

Mitä Hollywoodin Dolby-teatterissa sitten tapahtui? Mikä oli vuoden 2015 paras elokuva? Entä ketkä olivat parhaat näyttelijät? Ja yhtenä kuumimpana kysymyksenä, saiko Leonardo DiCaprio vihdoin Oscarinsa?

Aloitetaan vuoden 2015 parhaasta elokuvasta. Palkinnon voitti Tom McCarthyn ohjaama Spotlight, joka kertoo The Boston Globe -lehden tekemästä reportaasista, joka paljasti kaupungin katolisen kirkon seksiskandaalin. Elokuva keräsi parhaan elokuvan Oscarin lisäksi palkinnot myös alkuperäisestä käsikirjoituksesta ja ehdokkuudet parhaasta nais- ja miessivuosasta sekä leikkauksesta. Elokuvaa onkin kehuttu laajasti useissa eri lähteissä ja myös kriitikot ovat pitäneet siitä.

Kaikille Leonardo DiCaprion pitkää ja ansiokasta uraa seuranneille lienee jo selvinnyt, että hän tosiaan voitti vihdoin miespääosan Oscarinsa elokuvassa The Revenant tekemällään huikealla roolisuorituksella. Elokuvassa DiCaprio esittää 1800-luvun alussa elänyttä turkismetsästäjää, joka joutuu karhun raatelemaksi ja tämän jälkeen vaeltaa 300 kilometriä erämaassa takaisin ihmisten pariin. Elokuvan ohjannut Alejandro G. Iñárritu sai myöskin nauttia Oscarin voittamisesta, sillä The Revenant sai myös parhaan elokuvaohjauksen Oscarin.

Parhaan naispääosan Oscarin voitti Brie Larson roolistaan kanadalais-irlantilaisessa elokuvassa Room. Ehdokkuuksia elokuvalla oli myös parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen sekä sovitetun käsikirjoituksen sarjoissa. Parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscarin voittivat lopulta Charles Randolph ja Adam McKay elokuvan The Big Short käsikirjoituksesta.